Despre noi

Salut!

Sunt Ionuț Părăușanu, președinte fondator al asociației „100% pentru mediu”. Din 2007, încă din timpul facultății, am căutat să mă implic în diverse acțiuni și proiecte de protecție a mediului și animalelor, fiind conștient că abordarea „prietenoasă cu mediul” a activităților economice și exersarea „mușchiului” compasiunii sunt direcțiile pe care societatea trebuie să meargă astfel încât calitatea vieții să fie una rezonabilă și în viitor pentru toată lumea și nu una afectată de schimbări climatice, războaie, pandemii sau îngrădirea libertăților.

În 2024, după 17 ani în care am lansat zeci de proiecte pentru mediu, pe care le-am susținut financiar exclusiv din resurse proprii, am luat decizia de a înființa o asociație.

Asociația „100% pentru mediu” a apărut în primul rând ca o necesitate pentru finanțarea corespunzătoare a ultimelor două proiecte la care am lucrat în ultimii ani și care au potențialul de a ajuta foarte mulți oameni și în același timp mediul. Acestea sunt:

primaimpadurire.ro – un proiect de informare a potențialilor aplicanți la fondurile PNRR pentru împăduriri
agriculturaecologica.ro – registrul producatorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică

Alte proiecte realizate „pe persoană fizică” și care vor fi transferate asociației în perioada următoare sunt: colectaredeseuri.ro, adoptiicaini.ro și adoptiipisici.ro. Acestea sunt doar câteva din zecile de proiecte la care am lucrat, dar pe care le consider ca fiind cele mai mature dintre ele pentru că au trecut testul timpului și își confirmă în fiecare zi relevanța, cu peste 15 ani de activitate continuă în cazul unora dintre ele. Alte proiecte la care am lucrat fie le-am pasat altor ONG-uri după ce m-am mutat/întors la țară, fie le-am scos din priză complet când a devenit clar că nu le pot duce pe toate de unul singur.

Poate cea mai importantă contribuție pe care am adus-o protecției mediului a fost prin implicarea în campania pentru includerea Roșiei Montane în UNESCO. La sfârșitul anului 2011 am organizat campania de strângere de semnături prin care peste 100.000 de oameni au spus „NU” proiectului minier al companiei Roșia Montană Gold Corporation prin petiția online de pe rosiamontana.net, dar și semnături fizice adunate cu ajutorul voluntarilor în stradă, la corturi și la metrou (vezi afiș). Un demers voluntar, neremunerat, făcut din convingere. Această petiție a constituit una dintre dovezile aduse de avocații apărării în procesul de arbitraj cu Gabriel Resources care a demonstrat, alături de alte argumente și mărturii, că proiectul minier nu a reușit să obțină licența socială (vezi brief-ul post audiere al avocaților apărării, pagina 13).

Prin asociația „100% pentru mediu” doresc continui implicarea, poate chiar „full time”, dacă finanțele asociației vor permite acest lucru, în proiecte de mediu care implică fermierii și alți proprietari de terenuri pentru popularizarea practicilor agricole prietenoase cu mediu, eu însumi fiind fermier înscris în agricultura ecologică cu 7 hectare de livezi ecologice, activitate despre care scriu de peste zece ani pe scoaladepuieti.ro

Obiectivele asociației, așa cum au fost trecute în statulul ei (vezi statutul în format pdf), sunt următoarele:

 1. Să dezvolte proiecte prin care să răspundă nevoilor de informare, instruire și consiliere a societății în toate domeniile în care este nevoie de mai multă acțiune pentru protecția mediului;
 2. Să servească drept platformă pentru schimburi de idei și experiențe și să fie un punct de întâlnire pentru oameni, companii și instituții pentru soluționarea
  eficientă și de durată a problemelor de mediu.
 3. Să promoveze obiceiurile de viață benefice pentru mediul înconjurător și o înțelegere mai bună a impactului pe care acțiunile noastre zilnice îl au asupra mediului;
 4. Să susțină și să promoveze inițiativele de împădurire, precum și gestionarea sustenabilă a suprafețelor împădurite.
 5. Să susțină și să promoveze integrarea zonelor neproductive, precum perdelele forestiere de protecție, gardurile vii și marginile de câmp, în peisajul agricol.
 6. Să susțină și să promoveze practicile agriculturii ecologice și să sprijine realizarea în mediul rural a unor exploatații agricole model în scopul creării unor modele de dezvoltare sustenabilă în armonie cu natura.
 7. Să susțină și să promoveze fermierii care practică agricultura ecologică, precum și produsele ecologice certificate ale acestora.
 8. Să susțină și să promoveze producătorii locali și lanțurile scurte de aprovizionare.
 9. Să susțină și să promoveze acțiunile de colectare separată a deșeurilor și respectul față de resursele naturale.
 10. Să susțină și să promoveze soluțiile prietenoase cu mediul care pot asigura o dezvoltare durabilă a societății cu un impact cât mai mic asupra mediului.
 11. Să susțină și să promoveze educația de mediu bazată pe compasiune și acțiune civică.

Asociația „100% pentru mediu” a fost constituită în primăvara anului 2024 în scopul „creșterii nivelului de implicare a societății în soluționarea problemelor de mediu, susținerii inițiativelor în domeniul protecției mediului și creării unui viitor mai bun pentru toți”.

Dacă cele spuse până acum sunt suficient de convingătoare că preocupările asociației sunt într-adevăr cât se poate de sincere și de „100% pentru mediu”, vă invit să vă alăturați asociației completând acest formular sau să redirecționați 3,5% din impozitul pe venit către „100% pentru mediu” completând online declarația 230 aici.

Vă mulțumesc!

Oricând la dispoziția dvs.

Ionuț Părăușanu
ecosemnal@gmail.com
0727.769.509 / de preferat pe Whatsapp