Despre noi

Sunt Ionuț Părăușanu, președinte fondator al asociației „100% pentru mediu”. Încă din 2007, din timpul facultății, am căutat să mă implic în diverse acțiuni și proiecte de protecție a mediului și animalelor, fiind conștient că doar devenind mai prietenoși cu mediul și exersând „mușchiul” compasiunii vom reuși să menținem calitatea vieții la un nivel rezonabil și în viitor, cu cât mai puține șocuri cauzate de schimbări climatice, războaie, pandemii sau îngrădirea libertăților.

În luna mai 2024, după 17 ani în care am lucrat cu pasiune la zeci de proiecte pentru mediu, pe care le-am susținut exclusiv din resurse proprii, am luat decizia de a înființa o asociație.

Asociația „100% pentru mediu” a apărut ca o necesitate pentru finanțarea corespunzătoare a proiectelor la care am lucrat în ultimii ani și care au potențialul de a ajuta foarte mulți oameni și în același timp mediul. Acestea sunt:

primaimpadurire.ro – un proiect de informare a potențialilor aplicanți la fondurile PNRR pentru împăduriri
agriculturaecologica.ro – registrul producătorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică
produsecologic.ro – produse ecologice direct de la producători certificați
procesatori.ro –  conectează fermierii cu procesatorii de legume și fructe, având ca obiectiv reducerea risipei alimentare.
colectaredeseuri.ro – informare și conectare a actorilor implicați în colectarea sepaarată a deșeurior
scoaladepuieti.ro – povestea înființării unei livezi plecând de la semințe, încurajând biodiversitatea și documentând fiecare pas
adoptiicaini.ro – platformă de adopție online a câinilor fără stăpân
adoptiipisici.ro – platformă de adopție online a pisicilor fără stăpân
pompiervoluntar.ro – pentru stingerea incendiilor de vegetație

Mai multe despre fiecare proiect în parte găsiți și în pagina „proiecte” sau pe site-urile respective.

Poate cea mai importantă contribuție pe care am adus-o protecției mediului a fost prin implicarea în campania pentru includerea Roșiei Montane în UNESCO. În toamna anului 2011 am organizat campania de strângere de semnături în urma căreia peste 100.000 de oameni s-au exprimat împotriva proiectului minier al companiei Roșia Montană Gold Corporation prin petiția online de pe rosiamontana.net (vezi statistici website din perioada campaniei), dar și prin semnături fizice adunate cu ajutorul voluntarilor în stradă, la corturi și mai târziu la metrou. Un demers voluntar, neremunerat, făcut din convingere. Această campanie și petiție, desfășurată într-un moment critic pentru avizarea proiectului, a constituit una dintre dovezile aduse de avocații apărării în procesul de arbitraj cu Gabriel Resources care a demonstrat, alături de alte argumente și mărturii, că proiectul minier nu a reușit să obțină licența socială (vezi brief-ul post audiere al avocaților apărării, pagina 9 „the petition signed by 100,000 Romanians against the Project, submitted to Parliament in November 2011. R-231;”)

Anterior acestei campanii, tot în perioada facultății, am administrat site-ul Federației Naționale pentru Protecția Animalelor și m-am ocupat de promovarea petiției pentru „solutii durabile în gestionarea populației de câini comunitari” Am avut o contribuție în domeniul protecției animalelor și prin crearea platformei www.protecțiaanimalelor.org și site-urile de adopții amintite mai sus. Am creat grupuri de voluntari în domeniul protecției animalelor pentru fiecare județ și le-am promovat cu ajutorul platformelor de adopții. Astăzi, aceste grupuri județene însumează câteva sute de mii de membri și sunt administrate de asociații locale de protecția animalelor și voluntari.

În perioada august 2007 – ianuarie 2017 am creat și m-am ocupat și de site-ul de știri de mediu ecomagazin.ro, care a fost pentru o bună bucată de timp cel mai vizitat website de mediu din România, cu 180.000 de vizitatori lunar în 2009. E un proiect din care a trebuit să mă retrag, din păcate, alături de alte câteva ca ecosapiens.ro, naturalist.ro etc. pe care le-am închis definitiv din cauza lipsei de timp și a reorientării către proiecte care s-au potrivit mai bine cu munca pe care am început-o odată cu mutarea la țară, în 2014.

Prin Asociația „100% pentru mediu” doresc să continui câteva proiecte de mediu care implică fermierii pentru popularizarea practicilor agricole prietenoase cu mediu, eu însumi fiind fermier înscris în agricultura ecologică cu câteva hectare de livezi ecologice, activitate despre care scriu din 2014 pe scoaladepuieti.ro

Aceasta nouă direcție de implicare vine din convingerea că fermierii pot și trebuie să aibă un cuvânt important de spus în trasarea noilor politici climatice pentru că ei se află în prima linie a celor afectați de „radicalizarea” climei. Dacă calculele sunt corecte, secetele, inundațiile, înghețurile târzii, grindina, ploile torențiale, vijeliile, incendiile de vegetație, invaziile de dăunători și alte fenomene care pun în pericol culturile agricole vor crește în intensitate și în număr în viitor. Fermierii vor fi primii afectați, unii chiar vor cunoaște falimentul din cauza acestora. De aceea, implicarea în zona politicilor agricole pleacă de la premisa că subvențiile agricole trebuie să se mențină la un nivel ridicat și să recompenseze fermierii care iau măsuri de adaptare și combatere a schimbărilor climatice, pe cei care protejează biodiversitatea și fac eforturi să pună pe piață hrană cât mai curată.

Obiectivele, așa cum au fost trecute în statutul asociației, sunt următoarele:

  1. Să dezvolte proiecte prin care să răspundă nevoilor de informare, instruire și consiliere a societății în toate domeniile în care este nevoie de mai multă acțiune pentru protecția mediului;
  2. Să servească drept platformă pentru schimburi de idei și experiențe și să fie un punct de întâlnire pentru oameni, companii și instituții pentru soluționarea
    eficientă și de durată a problemelor de mediu.
  3. Să promoveze obiceiurile de viață benefice pentru mediul înconjurător și o înțelegere mai bună a impactului pe care acțiunile noastre zilnice îl au asupra mediului;
  4. Să susțină și să promoveze inițiativele de împădurire, precum și gestionarea sustenabilă a suprafețelor împădurite.
  5. Să susțină și să promoveze integrarea zonelor neproductive, precum perdelele forestiere de protecție, gardurile vii și marginile de câmp, în peisajul agricol.
  6. Să susțină și să promoveze practicile agriculturii ecologice și să sprijine realizarea în mediul rural a unor exploatații agricole model în scopul creării unor modele de dezvoltare sustenabilă în armonie cu natura.
  7. Să susțină și să promoveze fermierii care practică agricultura ecologică, precum și produsele ecologice certificate ale acestora.
  8. Să susțină și să promoveze producătorii locali și lanțurile scurte de aprovizionare.
  9. Să susțină și să promoveze acțiunile de colectare separată a deșeurilor și respectul față de resursele naturale.
  10. Să susțină și să promoveze soluțiile prietenoase cu mediul care pot asigura o dezvoltare durabilă a societății cu un impact cât mai mic asupra mediului.
  11. Să susțină și să promoveze educația de mediu bazată pe compasiune și acțiune civică.

Asociația „100% pentru mediu” a fost constituită în primăvara anului 2024 în scopul „creșterii nivelului de implicare a societății în soluționarea problemelor de mediu, susținerii inițiativelor în domeniul protecției mediului și creării unui viitor mai bun pentru toți”.

Dacă doriți să susțineți financiar proiectele asociației „100% pentru mediu”, vă invităm să donați aici, să completați online declarația 230 prin care redirecționați 3,5% din impozitul pe venit către unul dintre proiectele asociației sau să ne contactați dacă doriți să sponsorizați unul dintre proiecte.

Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Asociația 100% pentru mediu

În fiecare an, între 1 ianuarie și 25 mai, persoanele fizice (salariați și pensionari) au posibilitatea de a alege să direcționeze 3,5% din impozitul datorat statului către o asociație, respectiv cauză pe care o susțin.

Declarația 230 poate fi completată și depusă individual la ANAF sau în Spațiul Privat Virtual de către fiecare contribuabil sau puteți trimite datele dvs. către asociație pentru a fi centralizate și depuse de aceasta. Pentru această ultimă situație, dacă este mai convenabil și pentru dvs. vă invităm să completați formularul de mai jos.

În situația în care doriți să completați și să depuneți dvs. personal declarația, o puteți descărca de aici (completată deja cu datele asociației).

Asociația 100% pentru mediu
CIF:49972281
Cont IBAN: RO72CECEB00030RON3192806

Contact: Ionuț Părăușanu
ecosemnal@gmail.com
Tel 0727769509

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Ce proiect "100% pentru mediu" dorești să susți?

Date de identificare

Adresa de domiciliu

(așa cum apare în documentul de identitate)
Perioada de redirecționare
Folosește touchscreen-ul sau cursorul mouse-ului pentru a semna olograf declarația 230 de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit